Kuhinjski pulti

Kuhinjski pulti so lahko iz različnih materialov, ki pa se razlikujejo v ceni in v kvaliteti. Naj navedem nekaj najbolj uporabljenih in poznanih kuhinjskih pultov.

Kerrock pult
Med najcenejše kuhinjske pulte sodi laminat, ki ponuja širok izbor barv, vzorcev in lesnih imitacij. „Življenjska doba“ je krajša od preostalih trpežnejših materialov, kot je npr. granit. Trdnost površine je zadovoljiva, v kolikor se po njem ne reže ali tolče z ostrimi predmeti. Lahko ga uporabite tako v modernem, kot tudi klasičnem stilu kuhinje. Prednosti so nizka cena, širok izbor barv in enostavno vzdrževanje.

Blagovna znamka oz. material kerrock, ki ga je zasnovalo podjetje Kolpa sodi med najpogostejši izbor kuhinjskih pultov. Omogoča izvedbo različno oblikovanih delovnih površin (pravokotne, okrogle, polkrožne, asimetrične). Prednost je tudi v izboru kerrock korit, kjer so spoji z robovi pulta popolnoma zglajeni, kar omogoča enostavno čiščenje in lep izgled. Kot pri vseh ostalih kuhinjskih pultih mehanske poškodbe so možne. Z razliko od drugih je popravilo manjših poškodb enostavno saj na mestu, kjer je nastala poškodba pult spoliramo in tako ohranjamo lep izgled. Njegova največja pomanjkljivost je „umetni“ izgled, kar nekaterim ni všeč. Izbiramo lahko med različnimi barvnimi niansami in vzorci. Kerrock kuhinjski pulti sodijo v višji cenovni razred, lepo se podajo na moderni, kot tudi klasični stil kuhinje.

Kerrock pult

Za vse, ki prisegajo na naraven izgled in naravne materijale so tu kuhinjski pulti iz naravnega kamna. Največja prednost naravnega kamnitega kuhinjskega pulta, kot sta marmor ali granit je v njegovi naravni patini in samem izgledu, ki je edinstven. Predstavljajo pa tudi najdaljšo „življensko dobo“ kuhinjskega pulta. Kljub površinski impregnaciji marmornati pulti sčasoma postanejo porozni in jih je težje vzdrževati. Zaradi samega materiala in tehnologije obdelave sodijo v višji cenovni razred. Poleg naravnih kamnitih pultov so tu tudi pulti iz umetnega kamna. Zaradi svoje strukture so manj porozni, po izgledu delujejo „naravno“. Cena je primerljiva z naravnimi kamnitimi pulti. Največkrat jih kombiniramo s kuhinjami v klasičnem stilu, čeprav so s premišljenim izborom vzorca in barve  uporabni tudi v modernem stilu.

Naraven izgled kuhinje zagotavljamo tudi z masivnimi, lesenimi kuhinjskimi pulti. V sodobnem času je ta izbor sicer zelo redek, saj je vzdrževanje in poroznost delovne površine slaba. Zaradi naravnega izgleda je takšen kuhinjski  pult edinstven. Z leti bi lahko rekli, da postaja „žlahten“, saj milorečeno pušča sledi njegove površinske zdelanosti. Nekateri v tem vidijo unikatnost, saj kuhar na njem pušča svoj pečat. Velikokrat se ga delno kombinira kot zajtrkovalni pult, kar vnaša dinamičen izgled. Uporaben je tako v klasično, kot tudi moderno zasnovanem stilu kuhinje.
Lesen pult

Za izredno moderen izgled kuhinje so priljubljeni tudi stekleni, cementni in inox kuhinjski  pulti. Vsi omogočajo dobro vzdrževanje, vendar se s časom „obrabijo“ in izgubijo prvotni sijaj in teksturo.

Ne glede na to, kateri material boste izbrali mora biti tudi stena za kuhinjskim pultom in kuhališčem zaščitena. Najbolj eleganten in enostaven izgled dosežemo, da uporabimo isti material kot je na kuhinjskem pultu. Enoten material omogoča enostavnejše vzdrževanje. Lahko pa kombinirate, npr. z enobarvnim ali z različnimi motivi dekoriranim steklom. V klasično zasnovanih kuhinjah pa so še vedno aktualne keramične ploščice.